Ny Musiks Guldörat

Hoola Bandoola Band heter vinnaren i kategorin svenskt band. Inte oväntat – bandet har haft stora kommersiella framgångar den senaste tiden. Med LP:n ”På väg” överst på kvällstoppen vecka efter vecka. Listframgångar speglar sig i vissa fall också i läsarnas röstning kan vi konstatera.
Hoola Bandoola Band fick 40 procent av rösterna.
Och dom här kom sedan:
2. Hörselmat 10,5
3. Kebnekajse, 9
4. Blåblus, 6,5
5. Solar Plexus, Rainrock, bägge 4,5 procent.
En annan förklaring till Hoolas överlägsna seger är säkert att bandet spelat på så många ställen, också mindre platser.
Hoola Bandoola tillhör dom grupper som ordnar konserter själva. På så sätt når dom ut till den publik som dom vill nå. Och biljettprisernas kan hållas på en rimlig nivå.
Dessutom har Hoola Bandoola fått fin lansering i radio och i TV.
Hörselmats medlemmar har fått stora framgångar individuellt. Björn J:son Lind är läsarnas favorit som pianist och flöjtist. Janne Schaffer fick mest röster som gitarrist, och Stefan Brolund, bas, och Ola Brunkert, trummor vann också sina klasser. Men bandet som helhet distanserades kraftigt av Hoola Bandoola. De individuella medlemmarna i Hoola Bandoola har däremot inte kommit högt upp i omröstningen. Det är bara Mikael Wiehe som nått en topp-plats – delad femteplats som sångare. Mikael få finna sej i att betraktas som ledargestalt i Hoola Bandoola och dessutom som något av idol. Vare sej han vill eller inte.


Ny Musik nr 1, januari 1974