Alternativt kulturutbud genom musikhus i Malmö?

- Vi vill vara med och bygga upp en alternativ musikstruktur i Sverige, säger Mikael Wiehe i Hoola Bandoola Band från Malmö. Första steget blir att öppna ett musikhus här i Malmö som ett alternativ till de etablerade dansställena.
- Ett musikhus skulle slopa alla mellanhänder som utnyttjar musikerna. I stället kommer vi själva att arrangera musikkvällar och själva ta vinsten för vårt arbete.
 
Det är nio personer som planerar att öppna musikhus i Malmö. Förutom Mikael Wiehe är det bland annat Jacques Werup, Frans Sjöström och poeten Lasse Söderberg. De är dessutom drivande krafter i Kabaré Fredagsbarnen som varje fredag bjuder på blandad underhållning i Malmö. I niomannagruppen finns representanter för Malmös trubadurer och jazzmusiker.
Förebilden är Musikforum i Uppsala, som är inhyst i en gammal fabrikslokal. Där får bara de som är medlemmar i "forumet" delta, medan musikhuset i Malmö skall vara öppet för alla.
- Vi skulle också kunna tänka oss att hyra en gammal fabrikslokal, men det verkar vara svårt att få tag i en sådan, säger Mikael. Fem-sex hundra personer bör lokalen åtminstone rymma.
 
ALL SLAGS MUSIK
 
- Vi vill presentera all slags musik i vårt musikhus, säger Mikael Wiehe. Allt från jazz till folkmusik. Svensktoppsband kan dock känna sig blåsta eftersom vi vill slippa rent kommersiell musik.
Mikael Wiehe och de andra i niomannagruppen vill inte bara ha musik i sitt musikhus. De planerar också teater, poesi och film.
- Vi står inte heller främmande för politiska inslag av typ diskussioner och agitation, säger Mikael. För övrigt vill vi ha särskilda kvällar för de olika aktiviteterna. Kabaré Fredagsbarnen på fredagar, popen på lördagar, jazzen på söndagar och måndagar, filmen på tisdagar, trubadurerna på onsdagar och så vidare.
 
VILL SLIPPA SE BARA UNGDOMAR
 
Mikael Wiehe vill slippa se bara ungdomar bland publiken. Han hoppas kunna nå ut även till äldre människor.
- Problemet är att en lokal väldigt fort får en klassprägel, dvs bara en viss grupp av människor går dit. Som socialist skulle jag gärna vilja nå ut till arbetarklassen, men man måste då vara väldigt medveten om vilken typ av program som presenteras.
När lokalen är ny och inte har någon social belastning är det ju programutbudet som till stor del bestämmer publiken.
- Musikfesterna tror jag är en form som har möjligheter att locka alla grupper av människor. De ger en gemenskap och dessutom är de inte bundna till speciella platser och lokaler. Naturligtvis skall vi också försöka nå ut till arbetarna med den underhållning vi gör på vårt kommande musikhus.
 
ALTERNATIV STRUKTUR
 
Slutmålet för Mikael Wiehe och hans meningsfränder är att göra artister oberoende av eventuella arrangörers välvilja. Vi vill bygga upp en alternativ musikstruktur med musikhus över hela Sverige. Ett alternativ till diskoteken och folkparkerna som ofta tar en stor del av de pengar musikerna spelar ihop.
Mikael Wiehe är socialist och vill att den musik Hoola Bandoola spelar skall bidra till en revolutionär utveckling i Sverige. Därför ställer de upp och spelar gratis på Förbundet Kommunists möten. Men för övrigt spelar de mycket sällan gratis. även musiker måste få betalt för det arbete de utför. Men det kan bli svårt att spela radikala låtar och leva på det, så förmodligen måste vi också ta vanliga jobb.
Magnus von Gertten, Skånska Dagbladet, 14 april 1973