Startsida Akjtuell skiva Biografi Artiklar Foto Afzeliuspriset Diskografi Länkar Kontakt
 
Här är popbandet med Jan Myrdal som förebild

Hoola Bandoola är popbandet som har Jan Myrdal som förebild.
- Fast det dröjer nog till 1980 innan våra texter är lika bra, skrattar ledaren Mikael Wiehe, 25.
Hoola Bandoola är sex killar i 25-årsåldern från Malmö: en lärare i svenska för invandrare, en reklamtecknare, en laboratoriefotograf, en som nyss muckat från lumpen och två som läser i Lund.
Hoola Bandoola tippas bli ett av de största svenska popbanden under 70-talet.
Mikael Wiehe är lärare och ledare, sångare och gitarrist, saxofonist och flöjtist. Han skriver gruppens samtliga melodier.
 
Svensk musik
 
– Eftersom jag skriver på svenska försöker jag även skriva svensk musik, säger han. Musik som harmonierar med det svenska språkets uppbyggnad.
Hoola Bandoola spelar en tung, elektrifierad, hård, svängig pop. Kanske en svensk motsvarighet till den amerikanska supergruppen The Band.
Några av grabbarna i gruppen har tidigare spelat tillsammans i popbandet Moccers. Som kom till finalen i radions popbands-tävling för två år sen.
– Då sjöng vi på engelska, säger Mikael Wiehe. Nu har vi allt mer gått över till svenska texter.
 
Första LP:n…
 
Inom kort kommer Hoola Bandoolas första LP.
 
Mikael Wiehe:
 
– Visorna är politiska, socialistiska. Jag försöker skriva som Jan Myrdal. Sätta in personliga upplevelser i ett större politiskt sammanhang. Inte stirra ned i sin egen navel.
Mikael Wiehe har gjort succé som kompositör även utanför gruppen. Hans "Heather" ska spelas in av den engelska crazyorkestern Temperence Seven.
 
…och en till
 
Och fram i höst kommer Hoola Bandoola med ytterligare en LP. Med engelska texter. Främst tänkt för den internationella marknaden.
Hoola Bandoola framträdde i "Opopoppa" i tisdags. I "Midnight hour" i våras. Medverkade i Gärdesfesten i Stockholm på försommaren. Är med på park- och popfestivalerna i Malmö och Göteborg i sluten av denna månad.
 
Fullt med jobb
 
– Vi har fullt med jobb hela augusti, berättar Mikael Wiehe. Bl a spelningar på kårerna i Lund. Och det talas om ett framträdande i "Öppet hus".
 
Hoola Bandoola består av:
 
Mikael Wiehe, Povel Randén, piano och sång, Arne Franck, elbas, Per-Ove "Muffe" Kellgren, trummor, Peter Clemmedson, gitarr och Björn Afzelius, rytminstrument och sång.
- Vi vill gärna bli proffsmusiker, säger Mikael Wiehe. Spelar gärna dansmusik. Bara vi får tillräckligt med jobb. Så vi kan leva på musiken.
Jan Andersson, Aftonbladet, 12 april 1971