Hoola Bandoolas brandfackla - Bort med musikaliska mellanhänder!

- Större vinst till orkestrarna och lägre biljettpriser för publiken! Det är tankegången bakom kritikerrosade Hoola Bandoola Bands nya giv: Bort med mellanhänderna! Vi vill arrangera våra spelningar själva och bygga ut ett eget kontaktnät utan managers och matchare. Mikael Wiehe har kastat ut en brandfackla som han hoppas ska tända andra kvalitetsmusiker.
- Jag vill inte äta spenat sju dagar i veckan bara för att jag ska behöva spela på arrangörernas villkor. Det är de som tar vinsten från musikerna. Det är också arrangörernas alltför stora andel som gör att biljettpriserna är för dyra. Både musiker och publik skulle vinna på att mellanhänderna försvinner. Orkestrarna ska arrangera sina spelningar och konserter själva.
Det är Mikael Wiehe som ryter till. Mikael, 27, är starke mannen i Hoola Bandoola Band. Just nu ligger bandet sedan flera månader på Kvällstoppen. Detta medför naturligtvis ett starkt ökat publikintresse för det samhällskritiska Malmöbandet:
- Då skulle man ju kunna sänka inträdet på de ställen vi spelar på, eftersom det alltså kommer betydligt mer folk än vanligt. Men så är inte fallet. I stället höjer arrangören inträdet just därför att det är vi som ska uppträda. Det borde ju vara tvärtom, säger Mikael indignerat.
- Vi får inte högre gager för att vi drar mer folk. Den ökade vinsten vår vinst går uteslutande till arrangören, fortsätter Mikael.
- Ett seriöst syftande popband får inga svindlande gager. Det kräver vi inte heller. Men jag kräver drägligare förhållanden. Jag vill kunna leva på mitt eget arbete. Det kan jag bättre om jag slipper försörja diverse arrangörer. Vi har dryga omkostnader på resande fot. Dessa är inte avdragsgilla. I realiteten blir det inte mycket över, av en på pappret stor summa. Inte när man tvingas äta på restaurang.
I december i fjor arrangerade Hoola Bandoola Band sin första arrangörslösa konsert. Tillsammans med Södra Bergens Balalajkor och Kustbanden hyrde man kongresshallen i Stockholm. Det blev fulla hus:
- Vi tjänade i runt tal 1000:- mer per orkester än i vanliga fall. Dessutom kunde vi hålla lägre biljettpriser.
Nu är det Malmös och Lunds tur. På lördag och söndag den 10 -11 mars arrangerar samma orkestrar tre konserter. På lördagen spelar man på S:t Petri skolan i Malmö och på söndagen uppträder man i AF:s stora sal i Lund:
- Det kommer att bli fulla hus liksom i Stockholm. Inte minst därför att vi kan hålla nära nog en tredjedel lägre priser utan arrangör. Dessutom blir det ett varierat musikaliskt utbud av såväl pop, folkmusik som jazz. "Tre slags musik" kallar vi vårt program, slutar Mikael Wiehe. För några dagar sedan medverkade Mikael Wiehe också i Ungdomsradion där han diskuterade alternativa former för musikutbudet. Troligen kommer Hoola Bandoola Band att arrangera sommarens folkmusikfest i Slottsparken i Malmö.
Ingrid Hansson, Skånska Dagbladet, 1 mars 1973