Hoola Bandoola lägger av i höst "Tar sabbatsår för att få distans"

Vad kommer att hända med Hoola Bandoola Band?
Rykten talar om en nära förestående splittring. Hur som helst kommer gruppen troligen att ta ett sabbatsår i höst. Hoola Bandoola Band är just nu ute på en framgångsrik turné tillsammans med Robert Karl Oskar Broberg. Sedan väntar folkparkerna och konserter i Danmark och Norge.

 
LP:n "På väg" har sålt ca 50 000 ex och Hoola Bandoola har aldrig varit så populära som i vår.
Ändå talar mycket för att Hoola kommer att försvinna från estraderna inom en snar framtid.
- Ja, vi har talat mycket om att ta ett sabbatsår till hösten för att få distans till det vi håller på med, bekräftar Mikael Wiehe, ledare för Hoola Bandoola Band.
- Men splittring, nej det är inte aktuellt. Efter Norrlandsturné i höst ska vi förstås inte ta några scenspelningar, men vi ska repetera som vanligt. Och fundera…
 
Kan inte hålla på
 
Hoola Bandoola har existerat sedan 1971, har gett ut tre LP och betraktas i dag som Sveriges populäraste pop grupp:
- Vi vet mycket väl att vi inte kan hålla på såhär i evighet, säger Mikael Wiehe. Det är jättefestligt med Hoola, men det är så lätt att glömma världen utanför bandet.
- Jag behöver nya impulser utifrån. Hela min vakna tid sysslar jag med Hoola Bandoola. Nu fordras det nya grepp både musikaliskt och mänskligt.
 
Kändiskarusellen
 
- Vi håller på att bli en institution. Vi vill komma ur kändiskarusellen, säger Mikael, som gärna skulle vilja börja läsa ekonomisk historia:
- För att bättre veta vad jag talar om!
 
Samma människor
 
Mikael tycker att man torkar in intellektuellt av att bara spela och umgås med samma människor så som man gör på turnéer:
- Jag märker att jag blir intorkad idémässigt av att inte ha tid att ägna mig åt annat än Hoola. Det skulle vara skönt att bryta upp en tid för att få ny inspiration och sedan komma tillbaka igen…
 
Solo-LP
 
I dagarna har Hoola Bandolas gitarrist Björn Afzelius spelat in en solo-LP och Arne Franck och Peter Clemmedson medverkar på Robban Brobergs nya LP "Vem är det som bromsar och vem är det som skjuter på".

Kvällsposten, 28 april 1974