Historik
 
 
 
Samtal med Hoola Bandoola Band, aktuellt namn inom svenska popen
 

Det senaste intressanta namnet inom den medvetna svenska popen är Hoola Bandoola Band. Medlemmarna kommer från Malmö där de brukar spela ett par dagar i veckan på klubbar och diskotek. De hinner inte med mer eftersom de förvärvsarbetar och studerar. I höstas gav de ut sin första LP, ”Garanterat individuell”, en skiva som verkligen överösts med lovord av kritiker landet över. Skivan, som även anmälts i Bohusläningen bör ligga bra till vid nästa Grammisutdelning, en motsvarighet till filmens Oscars. Gruppen har spelat på Lyckorna där Bohusläningen fick en pratstund med medlemmarna.


-Gruppen i sitt nuvarande skick har hållit på sedan i maj, säger mångsidige instrumentalisten och kompositören Mikael Wiehe. Det är oerhört stimulerande att även spela utanför Malmö, fortsätter han, träffa nya människor och se sig om i allmänhet.

LP:n har sålts i drygt 2000 ex, en respektabel siffra för en nykomling. Gruppen kommer senare i år att ge ut ett engelskspråkigt album, som i första hand kommer att gå på export. Nästa höst publiceras uppföljaren till ”Garanterat individuell”.

På frågan vad det kostar att producera en LP på Musiknätet i Waxholm, svarar Mikael.

Kostnaderna ligger på cirka 10 000 – 15 000 kr, medan de kommersiella bolagen räknar med 25 000 – 40 000 kr. Detta bolag kämpar föredömligt mot branschens bjässar och har verkligen gjort mycket för den nya svenska musiken.
Innan Bandoola springer upp på scenen avslöjar Peter Afzelius, att gruppen inom en inte allt för avlägsen framtid kommer i TV-programmet Discotheque och senare i ett par radioprogram.
Några synpunkter på uppträdandet:

Gruppen visade att de musikaliska effekter som de har mixtrat till i en skivstudio också kan uppnås ”live” på scen. Materialet var välkänt från LP:n men även en del nykomponerade nummer framfördes, såväl svenska som engelska. Standardnummer som svängiga ”Maggie’s Farm” och Joni Mitchells melodiska ”Woodstock” fick gruppen också visa prov på. Det är tydligt att medlemmarna är mycket kompetenta musiker, med en hel del rutin bakom sig. Till skillnad från många andra band har Hoola Bandoola en speciell känsla för olika stilarter, vilket ger deras program en omväxlande karaktär. Deras musicerande kännetecknas av en smittande entusiasm. De verkar helengagerade i vad de gör. De har onekligen ett ärende med sina texter, som tyvärr, (det enda negativa) inte alltid gick fram. Crosby, Stills, Nash &Young-finalen var helt suverän. 

  Thomas Edman, Bohusläningen,16 december 1971  


 
1970 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977-1995 1996 1999 2000-2004